Τελευταίο τεύχος

Νέο τεύχος περιοδικού Παιδοδοντία

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Παιδοδοντία.

2023
ΤΟΜΟΣ 37 - ΤΕΥΧΟΣ 3

Ψηφιακές εφαρμογές στην οδοντιατρική παιδιών και εφήβων. Βιβλιογραφική ανασκόπηση
Σωτηροπούλου Σοφία, Γιαπισίκογλου Αλεξία, Σερεμίδη Κυριακή, Γκιζάνη Σωτηρία

Λέξεις ευρετηρίου: ενδοστοματικοί σαρωτές, αποτύπωση, προσθετικές αποκαταστάσεις, ορθοδοντική θεραπεία

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ενσωματώσει τη χρήση ψηφιακών μεθόδων όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή με υποστήριξη υπολογιστή (CAD/CAM) και η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών (3D printers) και ενδοστοματικών σαρωτών, στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Σκοπός της μελέτης είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών στην οδοντιατρική παιδιών και εφήβων και η αξιολόγηση τους έναντι των συμβατικών τεχνικών. Τα αποτελέσματα των περισσότερων μελετών συμφωνούν ότι διαδικασίες όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή αποκαταστάσεων, η παρακολούθηση της οδοντικής φθοράς, η παρακολούθηση παιδιών με σχιστία, η κατασκευή μηχανημάτων διατήρησης χώρου αλλά και η ορθοδοντική θεραπεία, έχουν ψηφι- οποιηθεί και ως εκ τούτου έχουν καταστεί απλούστερες και ελκυστικότερες διαδικασίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητικών εργασιών, οι ψηφιακές εφαρμογές και ιδιαίτερα οι ενδοστοματικοί σαρωτές, φαίνεται πως αναβαθμίζουν την εμπειρία ασθενών και κλινικών, εξασφαλίζοντας πιο άνετη και ευχάριστη οδοντιατρική φροντίδα. Συμπερασματικά, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην οδοντιατρική μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης.
Λήψη PDF Προβολή HTML

Ενδοδοντική θεραπεία νεογιλών δοντιών. Αναδρομική μελέτη της ακτινογραφικής επιτυχίας με 12 μήνες χρόνο παρακολούθησης
Λαμπράκη Ευτυχία, Μαρκουλή Αντιγόνη, Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνα, Γκιζάνη Σωτηρία

Λέξεις ευρετηρίου: Ενδοδοντική θεραπεία, νεογιλοί γομφίοι, ακτινογραφική επιτυχία.

Σκοπός: Η αξιολόγηση της ακτινογραφικής επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας σε δεύτερους νεογιλούς γομφίους, 12 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της θεραπείας, καθώς και η καταγραφή των αιτιών αποτυχίας. Υλικό και μεθοδολογία: Το δείγμα αποτέλεσαν ασθενείς, 4-10 χρονών με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό οι οποίοι είχαν θεραπευθεί στη Μεταπτυχιακή Κλινική του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής (ΕΚΠΑ) κατά τη χρονική περίοδο 2018- 2022. Οι ασθενείς είχαν ενδοδοντική θεραπεία σε τουλάχιστον έναν δεύτερο νεογιλό γομφίο και ακτινογραφικό χρόνο παρακολούθησης 12 μήνες. Τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τα αρχεία αφορούσαν: το προσβεβλημένο δόντι και την αντίστοιχη γνάθο, το υλικό της έμφραξης των ριζικών σωλήνων και το είδος της τελικής αποκατάστασης. Η ακτινογραφική αξιολόγηση για την καταγραφή της επιτυχίας της θεραπείας πραγματοποιήθηκε από δύο ανεξάρτητους ερευνητές, με κριτήρια επιτυχίας την απουσία ακτινογραφικών παθολογικών ευρημάτων (εσωτερική/ εξωτερική φλεγμονώδης απορρόφηση ρίζας, ακτινοδιαύγαση στην ακρορριζική ή μεσορριζική περιοχή). Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν δεκαεφτά ασθενείς, με μέση ηλικία τα 5.2 έτη (τ.α. 1.34) και 19 θεραπευμένους δεύτερους νεογιλούς γομφίους (17 κάτω και 2 άνω). Σε όλα τα δόντια οι ενδοδοντικές θεραπείες πραγματοποιήθηκαν σε 2 συνεδρίες, με ρίνες χειρός για τη χημικομηχανική επεξεργασία των ριζικών σωλήνων και πάστα οξειδίου του ψευδαργύρου και ευγενόλης για την έμφραξή τους. Η τελική αποκατάσταση των νεογιλών γομφίων έγινε με ανοξείδωτη στεφάνη (n=15) ή έμφραξη σύνθετης ρητίνης (n=4). Η συνολική ακτινογραφική επιτυχία 12 μήνες μετά τη θεραπεία ήταν 79% (n=15/19) με την εξωτερική απορρόφηση της ρίζας να αποτελεί τη μοναδική αιτία αποτυχίας (n=4). Παρατηρήθηκε, επίσης, σε τρεις περιπτώσεις έξοδος του εμφρακτικού υλικού, σε 2 εκ των οποίων συνυπήρχε και εξωτερική απορρόφηση της ρίζας. Τέλος, ένα περιστατικό εμφάνισε και έκτοπη ανατολή του διαδόχου προγομφίου. Συμπεράσματα: Η ενδοδοντική θεραπείαείναι μια επιτυχής θεραπεία για τα νεογιλά δόντια, απαιτεί όμως τακτικό ακτινογραφικό έλεγχο για τον έγκαιρο εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων με αρνητικές επιπτώσεις στα διάδοχα μόνιμα δόντια.
Λήψη PDF Προβολή HTML

Μέθοδοι καταγραφής και ανάλυσης διατροφής παιδιών και εφήβων στην Οδοντιατρική
Λαμπράκη Ευτυχία, Αγγελοπούλου Ματίνα, Γκιζάνη Σωτηρία

Λέξεις ευρετηρίου: τερηδόνα πρώιμης ηλικίας, διατροφή, στοματική υγεία

Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη τερηδόνας ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Ωστόσο οι συμβουλές διατροφής συνήθως περιορίζονται σε γενικές οδηγίες καθώς στην κλινική πράξη δεν υπάρ- χουν ευρέως διαδεδομένα και εύχρηστα εργαλεία ανάλυσης της τερηδονογόνου δίαιτας ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή εξατομικευμένων οδηγιών διατροφής για τους ασθενείς. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσί- αση των μεθόδων καταγραφής και ανάλυσης της διατροφής παιδιών και εφήβων. Στην βιβλιογραφία για την καταγραφή χρησιμοποιούνται τα ημερολόγια διατροφής, η ανάκληση 24ώρου και το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Όσον αφορά στις μεθόδους ανάλυσης έχουν προταθεί διά- φοροι βαθμοί “score” με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης και την ποσότητα ή με βάση την ενέργεια από σάκχαρα ημερησίως. Στις μεθόδους ανάλυσης συμπεριλαμβάνεται και ο δείκτης Healthy Diet Index (HEI) ο οποίος είναι χρήσιμος για την μέτρηση της ποσότητας της διατροφής. Είναι σημαντικό να υπάρξουν ευρέως διαδεδομένες μέθοδοι καταγραφής και ανάλυσης της τερηδονικότητας της διατροφής ώστε να παρέχονται εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες σε κάθε ασθενή. Με τα σημερινά δεδομένα η ανάκληση 24ωρου αποτελεί την πιο άμεση και αποτελεσματική μέθοδο καταγραφής της διατροφής στην κλινική πράξη. Ενώ τα Cariogenicity score και Sweet score αποτελούν τους πιο απλούς μετρήσιμους τρόπους ανάλυσης της τερηδονικότητας της διατροφής.
Λήψη PDF Προβολή HTML

Οι χορηγοί μας

Όροι χρήσης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου και όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.  H αναδημοσίευση του ιστοτόπου ή του περιεχομένου του τμηματικά ή περιληπτικά, επιτρέπονται με την ρητή συναίνεση της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Επικοινωνία

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα στοματικής υγείας των παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία απευθυνθείτε στη διεύθυνση: info@hspd.gr 

Για κάθε σχόλιο ή ερώτησή σας, σχετικά με θέματα της εταιρείας απευθυνθείτε στην γραμματέα της Εταιρείας στην διεύθυνση: secretary@hspd.gr