Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Παιδοδοντία.
Λέξεις ευρετηρίου: βρέφος, τριχωτή μέλαινα γλώσσα
Η μέλαινα τριχωτή γλώσσα (Black hairy tongue - BHT) είναι μια καλοήθης βλάβη, με καλή πρόγνωση, που επη- ρεάζει συχνότερα τους ενήλικες άνδρες, αλλά εμφανίζεται σπάνια σε νεογνά και βρέφη. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ιδιαίτερα επιμήκων τριχοειδών θηλών της ράχης της γλώσσας, με μελανή τριχωτή όψη. Μερικές φορές μπορεί να συσσωρευτούν μύκητες και έτσι, οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν τη βλάβη με αντιμυκητιακή θεραπεία. Η αντιμετώπιση όμως με απαλό βούρτσισμα ή ξύσιμο της γλώσσας είναι που οδηγεί συνηθέστερα σε διακοπή της βλάβης. Η παρούσα εργασία αφορά σπάνια περίπτωση υγιούς άρρενος βρέφους τριών μηνών, που θηλάζει αποκλειστικά. Η ενδοστοματική εξέταση αποκάλυψε αθροιζόμενες μελανές, επιμήκεις τριχοειδείς θηλές της γλώσσας στο οπίσθιο τριτημόριο αυτής. Προτάθηκε ήπιο βούρτσισμα της γλώσσας και η βλάβη υποχώρησε μερικώς μετά από τέσσερις εβδομάδες. Είναι σημαντικό να γίνουν αντιληπτά τα κλινικά χαρακτηριστικά της μέλαινας τριχωτής γλώσσας, η διαπίστωση της αιτιολογίας, η διαφορική διάγνωση και η ορθή διαχείρισή της προκειμένου να μην υποβάλλονται τα βρέφη (στην σπάνια περίπτωση που εμφανίζεται σε αυτά) σε περιττές θεραπείες (τοπικά ή συστηματικά φάρμακα) ή πρόσθετες διαγνωστικές διαδικασίες, όπως βιοψία.
Λέξεις ευρετηρίου: στοματική υγιεινή, μειονότητες, πρόσφυγες, μετανάστες, τερηδόνα, περιοδοντίτιδα, σύστημα υγείας, οδοντιατρικές μονάδες θεραπείας, ιατρική ασφάλιση.
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των μειονοτήτων αποτελεί κύριο ζήτημα των Ευρωπαϊκών χωρών. Πρω- ταρχικός στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την κατά- σταση της στοματικής υγείας παιδιών και εφήβων προσφύγων και μεταναστών που καταφεύγουν σε χώρες της Ευ- ρώπης. Δευτερεύων στόχος ήταν η αναφορά στοιχείων για τις ιατρικές παροχές και για τη πρόσβαση στα συστήματα υγείας της εκάστοτε χώρας. Μεθοδολογία: Από την αρχική αναζήτηση, στη βάση δεδομένων Pubmed, βρέθηκαν 5172 μελέτες. Ύστερα από εξέταση των τίτλων, των περιλήψεων και των πλήρη κειμένων και βάσει των κριτηρίων παρέμειναν 5 μελέτες. Αποτελέσματα: Η στοματική υγεία των ατόμων αυτών είναι φτωχή και τα ποσοστά εμφάνισης τερηδόνας και περι- οδοντίτιδας είναι υψηλά. Καθοριστικό ρόλο για τις επιπτώσεις αυτές διαδραματίζουν ποικίλοι κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες σε κάθε χώρα, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με συνθήκες έντονου άγχους, στρες και αγωνίας στις οποίες υπόκεινται οι πληθυσμοί αυτοί. Συγκεκριμένα, η οικονομική δυσχέρεια, η διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας, η ελλιπής ενημέρωση και μόρφωση των συγκεκριμένων πληθυσμών και η πολυπλοκότητα των συστη- μάτων υγείας αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες. Συμπεράσματα: Η κατάσταση στοματικής υγείας των παιδιών και εφήβων από οικογένειες μεταναστών και προσφύ- γων της Ευρώπης είναι πιο φτωχή σε σχέση με την αντίστοιχη των μονίμων κατοίκων. Επιπλέον, οι ιατρικές παροχές που προσφέρονται είναι ανεπαρκείς καθώς και η πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθίσταται συχνά πιο δύσκολη για τις μειονότητες.
Λέξεις ευρετηρίου: αντιμικροβιακά, αντιβιοτικά, οδοντογενείς λοιμώξεις, καρδιολογικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή, διαβήτης, προβλήματα υγείας, παιδιά, οδοντιατρική.
Η συνταγογράφηση αντιμικροβιακών φαρμάκων από τους παιδοδοντιάτρους σε οδοντογενείς λοιμώξεις, διαφοροποιείται σε ασθενείς με προβλήματα υγείας. Η μικροβιολογία μιας οδοντογενούς λοίμωξης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανοσολογική ικανότητα ενός ασθενούς με ιατρικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό οι καταστάσεις που ενδείκνυται η χορήγηση αντιμικροβιακών φαρμάκων στους ασθενείς αυτούς είναι διαφορετικές. Η σωστή επιλογή του αντιμικροβιακού φαρμάκου, η πιθανή αντίσταση στα αντιμικροβιακά σκευάσματα των ασθενών αυτών, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, σε συνδυασμό με την προσαρμογή της δοσολογίας τους, αποτελούν θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τον παιδοδοντίατρο. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες της χορήγησης αντιμικροβιακών σκευασμάτων σε παιδιατρικούς ασθενείς κάτω των 12 ετών, με προβλήματα υγείας, σε περιπτώσεις οδοντογενών λοιμώξεων.